Als je een coachingstraject in gaat, heb je een persoonlijke vraag waar je antwoord op wilt.
Vraagstukken die veel voorkomen zijn bijvoorbeeld: hoe kan ik effectiever communiceren, hoe geef ik mijn grenzen aan, hoe maak ik goede keuzes, hoe vergroot ik mijn zelfvertrouwen, of hoe krijg ik weer plezier in mijn werk? Hoe richt ik mijn werk en leven in na een burn-out? Hoe maak ik mezelf zo sterk dat ik niet in dezelfde valkuil terecht kom of dezelfde fouten maak?
Het kan zijn dat je steeds tegen oude mechanismen aanloopt waar je vanaf wilt. Dat je verstrikt raakt in bepaalde emoties of dat je alsmaar in gedrag vervalt dat je belemmert in je werk of in je dagelijkse leven. De reden om een coachingstraject in te gaan is voor iedereen verschillend.
Bij het begin van dit traject bepaal je samen met wat jouw doel is, of welke vraag je hebt en welk resultaat je wil bereiken.
Tijdens het traject zal je inzicht krijgen in jouw gedrag en in jouw manier van handelen. Je leert wat je valkuilen en kwetsbaarheden zijn. Maar ook ga je ontdekken waar je kracht en je talenten zitten. Je leert om het belemmerende gedrag om te zetten naar nieuw, gewenst gedrag. En dat nieuwe gedrag ga je oefenen in de praktijk en vervolgens toetsen.
Aan het einde van het traject heb je jouw doel(en) bereikt en antwoord op je persoonlijke vraag. Je hebt concrete stappen gezet en nieuw gedrag aangeleerd. Je bent ook in staat om zelf te zien wat effectief gedrag is en hebt de vaardigheden om dat gedrag vast te blijven houden. Je hebt nu vertrouwen gekregen om op andere gebieden ook te veranderen en te experimenteren. Je bent, kortom, in staat om jezelf te coachen.